Tanden bleken

Wat is de oorzaak van gele tanden en tandverkleuring?

Tandverkleuring kan inwendig of uitwendig onstaan.

Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak (het wit-gelige laagje op tanden en kiezen) dringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

Inwendige tandverkleuringen kunnen om verschillende redenen voorkomen, zoals:

  • het afsterven van de tand en zenuw door een val of een harde klap. Deze ‘dode tand’ kan door de tandarts van binnenuit gebleekt worden.
  • het verouderingsproces, waardoor uw glazuurlaag dunner wordt en kleurstoffen uit voeding en drank makkelijker in de tand doordringen.
  • een grijze of zwarte vulling.
  • ontwikkelingsstoornissen van de tand of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan dergelijke verkleuringen wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.

Hoe lang duurt een behandeling?
Hoe lang het bleken duurt, hangt af van de soort behandeling. Een bleekbehandeling bij de tandarts gaat het snelst omdat de tandarts een hogere dosis waterstofperoxide mag gebruiken hetgeen het proces versnelt.

Wanneer kan er niet gebleekt worden?
Er kan niet gebleekt worden indien er vullingen in de voortanden zitten, want deze kleuren niet mee.

Welk resultaat kan ik bereiken?
Een optimaal resultaat is niet altijd haalbaar. Het resultaat dat u bereikt met behulp van het bleken is meestal niet blijvend. Een paar jaar na het bleken, komt de verkleuring vaak weer terug, omdat het tandbeen verandert en het glazuur weer kleurstoffen opneemt. Hierdoor verkleuren ze uw gebleekte tanden opnieuw. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet helemaal bekend. Bleek uw tanden daarom onder toezicht en controle van uw tandarts of mondhygiënist.

Als u op maat geïnformeerd wil worden over wat voor u persoonlijk mogelijk is, kan uiteraard steeds een afspraak maken voor een eerste consult.

Beïnvloedt roken het bleekresultaat?
Roken is een oorzaak van verkleuringen en beïnvloedt het bleekresultaat nadelig, vooral in de periode dat gebleekt wordt.

Worden mijn tanden witter als ik whitening tandpasta’s gebruik?
De werking van tandpasta’s die uw tanden witter maken is wetenschappelijk niet aangetoond. De tandpasta’s bevatten soms extra schuurmiddel, waarmee ze uw tandweefsel en vullingen bovenmatig laten slijten. Door het wegslijten van het glazuur wordt de tandkleur juist donkerder.

Wat zijn de verschillende bleekmethoden?
De twee methodes die kunnen worden toegepast om je tanden te bleken zijn:

  • uitwendig tanden bleken met een thuispakket dat u van uw tandarts mee naar huis krijgt.
  • tanden bleken van binnenuit bij ‘dode’ zenuwen.