Gevoelige tanden

Angst is een slechte raadgever.

Toch is angst voor de tandheelkundige behandeling een wijd verbreid en diepgeworteld fenomeen. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Als mensen het tandartsbezoek uitstellen bestaat er een hele grote kans dat mensen problemen krijgen aan tanden, kiezen en het tandvlees.

Wij binnen tandartsenpraktijk Maaspoort realiseren ons dat maar al te goed. De tandheelkundige technieken en materialen zijn de laatste jaren sterk veranderd. De spookverhalen uit de jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos. Wat ook de oorzaak van uw angst is, belangrijk is dat er een sfeer van wederzijds vertrouwen is tussen u en uw tandarts. Als u bang bent een behandeling te ondergaan, geef dit aan zodat wij dit met u kunnen bespreken. Uw behandelaar is er dan op voorbereid en kan extra tijd voor u nemen. Vraag naar de mogelijke behandelingen die u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom.

Eventueel kan het prettig zijn mee te kijken in de spiegel tijdens de behandeling. Heeft u met name angst voor pijn? Vraagt u dan om verdoving, elke behandeling moet pijnloos kunnen worden uitgevoerd. Iedereen heeft behoefte aan controle. Als u met de tandarts een teken afspreekt – bijvoorbeeld het opsteken van uw hand, om de tandarts direct te laten stoppen met de behandeling – krijgt u controle over de situatie en zult u merken dat het veel beter gaat.