(Frame) Prothese

Wat is een gedeeltelijk kunstgebit?

Wanneer u een of meerdere tanden en of kiezen mist, kan een partiële (gedeeltelijke) kunststofprothese een oplossing zijn. Een gedeeltelijk kunstgebit biedt een goede alternatieve en goedkope oplossing voor als uw verloren tanden of kiezen om uiteenlopende reden niet door een kroon, brug of implantaat worden vervangen.

De partiële prothese is er in twee uitvoeringen: 1) Een kunststof partiële prothese, ofwel “plaatje”: geheel van kunststof, de goedkoopste oplossing ter vervanging van een of meerdere tanden en of kiezen. Maar doordat deze geheel van kunststof is, kan deze soms scheuren of breken. Dit kan overigens wel eenvoudig hersteld worden.
Een partiële gebitsprothese kan ook als een tijdelijke oplossing worden gebruikt waarna op een later moment de overstap wordt gemaakt naar implantaten, kronen of bruggen of indien nodig een volledig kunstgebit.

2) Een stevigere en veel comfortabelere gedeeltelijke prothese is de frameprothese: een metalen basis waarop tanden en kiezen geplaatst worden. De metalen basis is vele malen dunner en sterker dan de kunststof prothese, waardoor het comfortabeler en duurzamer is.

Overleg met uw tandarts wat voor u de meest geschikte oplossing is.